Tekst

Zand en Zijn
Work in progress, 2009

In de 3e zaal toont Saskia Meesters tekeningen, ruimtelijk werk en een installatie.

De werken van Saskia Meesters ontwikkelen zich, langzaam. 
'Wat zich in mijn ooghoeken afspeelt, trekt mijn aandacht. Het zien, nog vóór je kunt bedenken wat je ziet. De tijdelijkheid van licht, schaduw en reflectie. Mijn werk is een onderzoek naar mogelijkheden om het zien, het kijken zelf, de onbevangenheid 'terug' te geven.`

De tentoonstelling als geheel gaat over voorlopigheid, over tijdelijkheid, meer dan over finaliteit. De expositie-ruimte als broeikas, een plaats van groei, van ontwikkeling. De tijd van gebruik van die ruimte is de incubatie-tijd.

In haar werk zet Meesters vaker het proces in als vorm; tijd is een wezenlijk onderdeel van een project.
 
 'Zand en Zijn', een project over reizen, begon in 1995 en heeft een nog open einddatum.
Het existentiele 'wie ben ik?' leidde Meesters naar de vraag: reist mijn ‘ik’ wanneer een ander aan mij denkt, op een willekeurig andere plaats op de wereld?
Meesters vroeg mensen, wanneer zij op een locatie/op dat moment aan haar dachten, zand te verzamelen en mee te brengen. De gedachte aan haar, maakt haar ‘ik’ even aanwezig op die plek, zonder dat Meesters daar weet van heeft. Meesters beheert het zand. Al die momenten en omgevingen zijn daarmee met haar verbonden; haar ‘ik' kijkt, ruikt, ervaart door de handeling van deze anderen via andere ogen, fragmenten van verspreid liggende locaties.

De tijdelijkheid van het reizen 'stolt' tot een indrukwekkende en subtiele installatie.


Terug naar Tekst >

 

Tekst
 
Tekst
 
Tekst
 
 
 
Tekst
 
Tekst
 
Tekst
 
Tekst